OhjeetOhjeet 


Mistä on kyse?
Maailmalla on pyörinyt useita erilaisia salainen ystävä -rinkejä neulojille, esimerkiksi alkujaan amerikkalainen Secret Pal sekä pohjoismainen Nordisk hemmelig venn. Salainen neuleystävä on suomalainen vastine näille.

Salainen ystävä -ringin perusperiaate on yksinkertainen: jokainen osallistuja saa salaisen ystävän, jota tulee ilahduttaa ko. ringin säännöissä määritellyllä tavalla esimerkiksi erilaisilla yllätyslahjoilla. Lahjojen ja yllätysten lähettäjän henkilöllisyys selviää vastaanottajalle vasta leikin lopuksi, siitä siis nimi "salainen". Kunkin ringin säännöt riippuvat leikin järjestäjästä.

Emäntä:
Salainen ystävä -rinki vaatii paitsi osallistujia myös emännän, joka pitää lankoja käsissään. Emäntä ei itse osallistu leikkiin, vaan hoitaa kaikki järjestelyasiat. Hän ottaa vastaan ilmoittautumiset, jakaa parit, kirjaa kun lahja tai esimerkiksi kirje on lähetetty ja kun se on kuitattu vastaanotetuksi, vastaa kysymyksiin jne. Salainen neuleystävä 2012 kevät -rinkiä emännöi 
Red Dragon, blogista Heidin Aherrukset.
Emännän tavoittaa sähköpostitse osoitteesta: olkilanposti@gmail.com

Säännöt: 

Salainen neuleystävä 2012-kevät on leikkimielinen ja kaikkien osallistujien ilahduttamiseen tähtäävä salainen ystävä -rinki. Kierros on suunnattu lähinnä suomalaisille neulojille, mutta toki myös ulkomailla asuvat suomalaiset saavat osallistua. Tämä edellyttää sitä, että joku osallistujista suostuu lähettämään paketteja ulkomaille!


Ringin kesto on 4 kuukautta, 1.2. - 31.5.2012.

Ilmoittautuminen alkaa 6.1.2012 ja päättyy 20.1.2012.

Parit jaetaan viimeistään
22.1.2012.

  1. yhteydenotto (sähköpostia, blogikommenttia, etanapostia) on suoritettava viikon 4 aikana (23.-29.1.2012)

Mukaan mahtuu noin 100 ilmoittautujaa (jos määräaikaan mennessä tulee vaikka 103, niin otetaan mukaan)
Jokaiselle ilmoitetaan salainen ystävä ennen helmikuun 2012 alkua.

Kun ilmoittaudut mukaan, varaudu pysymään mukana koko neljän kuukauden jakso.


Emäntä pyrkii jakamaan parit niin, että jokainen lähettää yllätyksensä eri henkilölle kuin keneltä vastaanottaa omansa. Salaisen ystävän on tarkoitus pysyä salaisena leikin loppuun asti. Paljasta henkilöllisyytesi ystävällesi vasta toukokuun viimeisen kirjeesi tai pakettisi yhteydessä!
(Emäntä ilmoittaa oman postiosoitteen samalla, kun ilmoittaa salaisen neuleystävän tiedot)

Salaista ystävää on muistettava kerran kuussa neuleaiheisella paketilla/lähetyksellä ja oltava myös muutoin aktiivinen (käy ystäväsi blogissa kommentoimassa, nettikortteja jne). Muita yhteydenottoja paketin lisäksi vähintään 2 kpl/kk (esim. blogikommentointi, s-postiviesti jne. Vain taivas on rajana).

Viimeiset lähetyspäivät: 24.2., 23.3., 27.4. & 25.5.
Jos lähetät myöhässä (ilman kunnollista perusteltua syytä), putoat ringistä pois!

Jos lähetetty paketti palautuu emon osoitteeseen (ilmoitan osoitteen samalla, kun ilmoitan salaisen neuleystävän), niin lähetyskuluista huolehtii sen paketin lähettäjä eli ei ringin emäntä. Ole huolellinen osoitetietojen kanssa!

Kun muistat salaista ystävääsi, ilmoita tästä emännälle!
Eli raporttia emolle lähetyksestäsi. Mainitse myös, jos kyseessä on viimeinen lähetyksesi.

Samoin joka kerta, kun vastaanotat salaiselta ystävältäsi jotain, kerro emännälle.

Näin kirjanpito pysyy kurissa, ja emäntä myös huomaa, jos joku laiminlyö ystäväänsä. Ilmoita emännälle, kun olet paljastanut henkilöllisyytesi ystävällesi, niin emäntä voi pitää kirjaa myös siitä, mitkä parit ovat "valmiita".

Salaisesta ystävästäsi on myös hauska kuulla, että lahja meni perille, ja muista osallistujista on varmasti kiinnostavaa lukea kuinka kierros etenee. Laita siis mahdolliseen blogiisi tieto, kun saat paketin. Myös paketin lähettäjän olisi suotavaa kommentoida jollain tapaa (kommentoimalla postausta, lähettämällä salaisesta mailista postia tai esim. nettipostikortilla), että on huomannut paketin vastaanotetuksi.

Blogittomuus ei kuitenkaan ole este osallistumiselle! Blogittomien paketit esitellään salainen neuleystävä 2012 kevään blogissa. Blogillisten paketeista tulee linkit samaan postaukseen, kun blogittomien paketeista kuvat.

Jos jätät raportoimatta, niin putoat ringistä pois! Raportoiminen tapahtuu erillisellä lomakkeella (katso -->raportoiminen), täytä raportti oikein! Suoran linkin puuttuminen tai blogittomalla kuvan puuttuminen aiheuttaa sen, että paketti ei välttämättä päädy tulleiden pakettien listaan!

Kun emo lähettää sähköpostia, reagoi siihen nopeasti! Vastaa esitettyihin kysymyksiin tai lähetä ainakin kuittaus, että viesti on tullut perille ja sen sisältö on luettu ja ymmärretty. Näin vältät mahdolliset ongelmatilanteet. Myös jos elämässäsi tulee yllättäviä käänteitä, ilmoita niistä emolle oma-aloitteisesti, mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman rehellisesti. Näin emäntä pystyy suhteuttamaan viivästykset laajempaan perspektiiviin.

Jotta leikki pysyisi oikeudenmukaisena, varaudu käyttämään ringin keston aikana yhteensä 60 euroa plus postikulut (noin 40 e) salaisen ystäväsi ilahduttamiseen. Summa saattaa kuulostaa suurelta, mutta ei lopulta ole kuin 15 euroa kuussa + postikulut. Ohjesumma on annettu siksi, että kukaan ei kokisi panostavansa leikkiin enemmän kuin mitä siitä itse saa. Tarkoitus ei ole kilpailla siitä, kuka lähettää upeimmat lahjat, vaan nimenomaan miettiä saamiensa tietojen perusteella mikä salaista ystävää oikeasti ilahduttaisi!

Tämä kuulostaa tosi hassulta, mutta sanotaan vielä kerran: Mietithän tarkkaan, haluatko todellakin olla tässä mukana.  Ilmoittautuessasi sitoudut rinkiin ja ringin sääntöihin neljäksi kuukaudeksi (helmikuun alku - toukokuun loppu) sekä hankkimaan muistettavallesi neljä vähintään 15 euron arvoista lahjaa sekä kustantamaan postikulut.

Leikkiin pääsee mukaan täyttämällä ilmoittautumislomake huolellisesti. Ilmoittautumislomakkeen tiedot menevät vain emännälle sekä salaiselle ystävällesi, niitä ei siis jaeta eteenpäin kenellekään muulle.

Salainen ystäväsi päättelee vastaustesi perusteella, millaiset asiat sinua ilahduttaisivat. Mieti siis vastauksesi huolella. Kysymykset 22---> on tarkoitettu vain emon tietoon, näin varmistetaan, että olet lukenut säännöt ennen ilmoittautumista.

Huomioithan, että emo lähettää ilmoittautumislomakkeen yläosan salaiselle ystävälle sellaisenaan. Erityisen tärkeää on täyttää ilmoittautumislomakkeeseen oikeat yhteystiedot, sekä postiosoite, että toimiva sähköpostiosoite. Emännän on saatava yhteys kaikkiin osallistujiin sähköpostitse!

Negatiivisia tuntemuksia ja pahaa mieltä ei pitäisi kenellekään syntyä, koska mukana ollaan iloisin mielin ja täysin vapaaehtoisesti. Tässä ringissä on kyse antamisen ja saamisen ilosta. Jos jostain syystä kuitenkin käy toisin, niin negatiiviset palautteet ja muut pahanmielenilmaukset pyydän lähettämään sähköpostilla suoraan emännälle  olkilanposti@gmail.com. Anonyymit napinat kommenteissa eivät ole mukavaa luettavaa. Tällä en tarkoita sitä, etteikö eriäviä mielipiteitä saisi esittää. Päinvastoin. Näihin vaan pitää laittaa yhteystiedot mukaan eikä ampua puskista! Ja, jos jokin asia on mielestäsi päin mäntyä, kerro myös parannusehdotuksesi!

Tärkeä sääntö:
Emon toimintaa panettelevat rinkiläiset tiputetaan pois ringistä. Eli sähköpostit ja kommentit asiallisia ja omalla nimellä/nimimerkillä.


Salaista NeuleYstävää muistetaan monella tapaa:

  • käsityöaiheisella paketilla kerran kuussa (raportoi emolle)
  • kommentoimalla blogiin, jos sellainen on (raportoi emolle ekasta kontaktista)
  • lähettämällä postikortteja/nettikortteja tai/ja sähköpostia
Ole aidosti kiinnostunut ystäväsi kuulumisista, kommentoi blogiin tai lähetä viesti jollain tapaa. Kysele lisää ystävän mielenkiinnon kohteista, harrastuksista yms.

Huomaattehan, että ystävän tehtäviä on muutakin kuin vain se paketin lähetys. Huomioiminen vähintään pari (2) kertaa paketin lisäksi. 

Tämä huomautus siksi, koska edelliselläkin kierroksilla on tullut paljon viestejä emolle, jossa kerrotaan, ettei ystävää huomioida muuten, kun vain sillä paketin lähetyksellä.

Jos tietoliikenneongelmia, ettei nettiä käytössä, niin lähettäkää raportointi, vaikka postikortilla.